Veelgestelde vragen
Bij Librius hebben we de veel voorkomende vragen gebundeld, zodat je vragen snel zijn beantwoord.
Wat is Librius juist ?
-
Wat doet Librius nog, naast de inning en verdeling van rechten ?
Librius vertegenwoordigt haar leden in nationale en internationale overlegorganen (Raad voor intellectuele eigendom, IFRRO...) en verdedigt de belangen van de Nederlandstalige overheid bij overheden en belangengroepen. Librius volgt de relevante wetgeving en rechtspraak op de voet, onderhandelt voor haar leden waar nodig en probeert invloed uit te oefenen op auteursrechtelijke wetgeving en reglementeringen. Leden kunnen ook bij de specialisten van Librius terecht voor advies inzake auteursrecht, de gereglementeerde boekenprijs, contractenrecht in het algemeen, enz...
-
Loont dat wel de moeite voor mij ?
Zelfs , en misschien zeker, een zeer kleine uitgeverij is gebaat bij het lidmaatschap. U heeft waarschijnlijk niet de tijd noch het personeel om zelf uw rechtmatige rechten op te volgen en op te eisen. Een mandaat aan Librius garandeert u de gelden waar u recht op heeft. U krijgt er bovendien gratis algemeen juridisch advies bij. En aangezien het lidmaatschap, na een éénmalige bijdrage die wordt ingehouden van de eerste uitkering, voor de rest gratis is zijn er eigenlijk geen nadelen aan het lid worden.
-
Waarom heb ik recht waarop ?
Omdat u als uitgever van beschermde werken in principe zelf kan bepalen wie uw werk op welke manier gebruikt en voor dat gebruik een vergoeding kan vragen , maar dat met uitzondering van de verkoop van uw werk niet zelf in de hand heeft en onmogelijk kan controleren heeft de wetgever een aantal zogenaamde wettelijke uitzonderingen in het leven geroepen. Uitzonderingen op uw exclusief recht om te beslissen wie op welke manier uw werk kopieert, uitleent, in de klas gebruikt...Die gebruikers (bedrijven, bibliotheekbezoekers, scholen...) moeten u geen toelating vragen, maar betalen een vergoeding aan Reprobel en Auvibel. Een deel van die gelden gaan naar Librius, om ze dan verder uit te keren aan haar leden.
Daarnaast heeft Reprobel nog een gecombineerde licentie (reprografie/digitaal gebruik) ontwikkeld, om gebruik dat niet gedekt is door de wettelijke uitzonderingen toch te kunnen laten vergoeden. De leden van Librius geven een mandaat aan Reprobel om ook voor dit digitaal gebruik van de werken rechten te innen en te verdelen.
-
Kan ik mijn rechten niet beter zelf opeisen ?
De wettelijke licenties (uitgeversvergoeding, reprografie, thuiskopie, leenrecht...) zijn net in het leven geroepen omdat het voor een individuele rechthebbende quasi onmogelijk is om zelf te gaan vaststellen op welke schaal zijn werken worden gebruikt, wat de eventuele schade zou zijn en bij wie die moet verhaald worden. Om maar te zwijgen over de praktische onmogelijkheid om grote bedrijven of universiteiten op eigen kracht te overtuigen dat er betaald dient te worden om de auteur en uitgever van een werk te vergoeden voor zijn/haar werk. Op dezelfde manier worden ook andere, exclusieve rechten, als het digitaal gebruik van werken via een mandaat aan Librius voor u geregeld.
U moet natuurlijk geen lid worden van Librius. U kan zich ook rechtstreeks naar Reprobel en Auvibel richten. Weet wel dat deze vennootschappen zich naar de meest logische beheersvennootschap (voor de uitgevers van boeken Librius) om na te gaan waarop die uitgever recht heeft. In praktijk maakt het dus niet zo veel uit, maar betekent het enkel meer werk voor u.
-
Is Librius een overheidsinstelling ?
Librius is geen overheidsinstelling, maar een privévennootschap, die instaat voor de inning en verdeling van auteursrechten of naburige rechten naar aanleiding van het gebruik van uw beschermde werken.
Librius beschikt over een ministeriële vergunning om haar activiteiten op het Belgische grondgebied uit te oefenen. ( zie ministerieel besluit van 2 juli 2001 (BS 12 juli 2001) en ministerieel besluit van 28 november 2003 (BS 24 december 2003))
Librius staat net zoals alle beheersvennootschappen onder het toezicht van de Controledienst van de vennootschappen voor het beheer van auteursrechten en naburige rechten bij de FOD Economie.
-
Moet ik voor Librius betalen ?
Nieuwe leden betalen een eenmalige aansluitingsbijdrage van € 500,00 . Die 500 euro wordt echter verrekend met de eerste , forfaitaire, uitkering van rechten die een nieuw lid verkrijgt op moment van aansluiting (die van 250 tot 1250 euro kan gaan, afhankelijk van het aantal jaren werkzaam als uitgever). In praktijk moet er dus in de meeste gevallen niets betaald worden.
Na aansluiting dient er de volgende jaren niets meer betaald te worden. De diensten van Librius zijn gratis.